Puma губи спор с Adidas за дизайна на спортна обувка

Puma срещу Adidas – компаниите, създадени от двама братя имат поредния си спор – този път за нарушени права върху регистриран дизайн на Европейския съюз с притежател Puma SE.

„Виновникът“ за спора е доста успешният модел на Adidas – Stan Smith Boost (на снимката горе).

Правният сблъсък се е разиграл пред окръжния съд в германския град Брауншвайг, като от Puma са атакували външния вид и формата на подметката на конкурентния модел.

Претенцията им (по всяка вероятност) се основава на дизайн на ЕС 001286116-0005

срещу който, за да е кашата пълна, има подадено искане за заличаване.

След няколкочасово заседание съдът в Брауншвайг е приел, че между модела на Adidas и дизайна на Puma съществуват значителни разлики. Вследствие на това Puma са оттеглили искането си за налагане на привременна мярка и вероятно ще се откажат от съответните установителни и осъдително искове срещу Adidas.

Личното ми мнение е, че дизайните са може би най-хлъзгавата материя в сферата на индустриалната собственост. И това е така заради липсата на изчерпателна съдебна практика при тях (за разлика от изобретенията и марките), което ги прави не особено привлекателни за заявителите.

Какво мислите вие?

 

Заглавна снимка: dpa, Ole Sab, източник RP Online

500pxarrow-leftarrow-rightbandcampbehancebitbucketchaincodepencreative-commonsdeviantartdiggdribbbledropboxenvelope-ofacebookflickrfoursquareget-pocketgithubgoogle-plushacker-newshashtagimdbinstagramlastfmlinkedinmeanpathmediummeetuppausepinterest-pplayreddit-alienrssskypeslidesharesnapchat-ghostsoundcloudspotifystumbleuponthumb-tacktumblrtwitchvimeovinevkwordpressxingyelpyoutube