Марковите проблеми на Apple в Русия не секват

российские железные дороги

Това е логото на руските държавни железници (РЖД), което е регистрирано като марка на територията на Руската Федерация.

Отдолу пък виждате иконката на продаващо се за 199 рубли (ок. 7 щатски долара) в iTunes приложение, с чиято помощ потенциални товародатели могат да изчислят дължимите тарифи за железопътни товарни превози в рамките на същата Федерация.

ржд тариф

Според информации в руски медии, наличието на тази иконка е станало повод за РЖД да подадат искова молба, твърдейки нарушаването на интелектуалната им собственост от Apple, тъй като последните са собственик и оператор на iTunes.

Публикуваното за целта прессъобщение на РЖД звучи така:

 

ОАО „РЖД“ обратилось в Арбитражный суд г. Москвы с исковым заявлением по поводу нарушения исключительного права на товарный знак по свидетельству № 341333 компанией Apple Inc.

Речь идет об использовании товарного знака ОАО „РЖД“ в он-лайн магазине Apple Store путем размещения изображения.

Компания и в дальнейшем намерена защищать свою интеллектуальную собственность, тем более, что решением Федеральной службы по интеллектуальной собственности указанный товарный знак признан общеизвестным на территории Российской Федерации.

 

Накратко: от руските железници са твърдо решени да се борят за правата си, още повече че марката им е призната за общоизвестна на територията на великата и необятна руска страна.

Възможно ли е РЖД да действат по сценария на Швейцарските железници, които получиха от Apple обезщетение в (непотвърден) размер от 21 милиона долара?

Непредсказуемостта на руската съдебна система и ниският рейтинг, на който се радва компанията от Купертино сред тамошните съдилища сериозно затрудняват съставянето на каквито и да е прогнози.

Все пак, дори и РЖД да имат успех, присъденото обезщетение ще е далеч по-ниско, тъй като цитираната в иска им сума се равнява на 2 милиона рубли, което прави едва 70 000 долара.

Ще следя развитието на казуса, така че се абонирайте за актуализациите на блога, ако желаете да не изпуснете по-нататъшния му ход.

500pxarrow-leftarrow-rightbandcampbehancebitbucketchaincodepencreative-commonsdeviantartdiggdribbbledropboxenvelope-ofacebookflickrfoursquareget-pocketgithubgoogle-plushacker-newshashtagimdbinstagramlastfmlinkedinmeanpathmediummeetuppausepinterest-pplayreddit-alienrssskypeslidesharesnapchat-ghostsoundcloudspotifystumbleuponthumb-tacktumblrtwitchvimeovinevkwordpressxingyelpyoutube