Намиране на подходящото име за вашата марка – стратегия 2

След като миналата седмица ви представих многокомпонентната дума като стратегия #1 при намирането на подходящо име за марка, продукт или компания, днес искам да привлека вниманието ви към една допълнителна възможност, а именно към

Стратегия #2 – езиковото разнообразие

Познато е, че не всеки език може да изиграе добре ролята на доставчик на думи за марка, продукт или компания.

Замислете се, на пример, за нашия роден език – българския.

Често съм чувал мнения на клиенти, че предпочитат за имена на брандове или продукти такива, които не звучат български. Доводът, който често се изтъква в тази връзка е, че родната ни реч звучала старомодно и простовато, а и нямала шанс, да кажем, в сферата на модата или високите технологии.

Случайно или не, но като че ли само хранително-вкусовата и питейната промишлености у нас залагат мнозинствено на българските имена при своите марки и продукти.

Нейсе, ако смятате българския за не до там подходящ с оглед на вашия бранш или просто не се чувствате достатъчно комфортно с него, опитайте с някой от чуждите му събратя.

Тук трябва да спомена, че модерните романски езици са предпочитани словесни доставчици, не само когато става дума за мода и дизайн, но и при измислянето на сугериращи високо качество у храни и напитки имена. Техният праотец латински, както и по-старият му братовчед старогръцки пък често се асоциират добре с фармацевтичните производства и генерално със знанието и науката.

По-скоро за целите на пълнотата на това изложение ще спомена ролята на английския като неоспорения в последните 40 години първенец в полето на комуникациите, вискоите технологии и рекламата.

Все пак ще си позволя да дам

и някои необичайни препоръки

Първата е, че не само истинските  езици са в състояние да ви вдъхновят при избора на марка или продуктово име. Тази роля могат да изиграят и т. нар. конструирани езици. Комуто е по-симпатично предобладавщо романското звучене нека се вгледа в най-известния измежду тях – есперанто, докато предпочитащите славянския лингвистичен привкус могат да обърнат взора си към доста по-младия и не дотам известния словио.

Втората ми препоръка е свързана с литературния жанр фентъзи, който разполага с добър набор от изкуствени езици, най-познатият от които е елфическият.

В зависимост от браншовото ви позициониране, последният може да бъде много подходящ избор за уникално, специално и дори мистериозно звучащо марково или корпоративно име.

500pxarrow-leftarrow-rightbandcampbehancebitbucketchaincodepencreative-commonsdeviantartdiggdribbbledropboxenvelope-ofacebookflickrfoursquareget-pocketgithubgoogle-plushacker-newshashtagimdbinstagramlastfmlinkedinmeanpathmediummeetuppausepinterest-pplayreddit-alienrssskypeslidesharesnapchat-ghostsoundcloudspotifystumbleuponthumb-tacktumblrtwitchvimeovinevkwordpressxingyelpyoutube