Apple vs A.PL: технологичният гигант се чувства застрашен от полска онлайн лавка

Images *
Картинката вляво изобразява едно от логата на полския е-магазин за деликатесни колбаси и сандвичи A.PL.

Вплетените в нея букви всъщност представляват уеб адреса „А“, последван от географското домейн разширение за Полша .PL.

Въпросното лого очевидно доста е стреснало технологичната компания от Купертино, защото според TheNextWeb и полския сайт Telepolis от последната са подали искане за заличаване на фигуративна марка A.PL, регистрирана за стоки и услуги в класове 9, 35 и 42 и явяваща се собственост на полската фирма A.PL Internet SA.

Уплахата на Apple очевидно ги е мотивирала да стрелят с всички налични оръдия и амуниции.

Макар и основните им аргументи да се основават на объркващо сходство между знака A.PL и притежаваните от Apple национална полска и марка на Общността, от Class 46 допълват, че искът им не спира дотук, а обхваща и несправедливото облагодетелстване от страна на A.PL от известността на ябълковите марки.

Личното ми мнение е, че претенциите на технологичния гигант са изсмукани от пръстите.

Като изключително добре информиран потребител на електроника и комуникационна техника аз не откривам никакво, ама никакво сходство между словната марка Apple и фигуративната A.PL.

А където няма сходство, няма и объркване.

Дали A.PL съществува и като словна марка не става ясно от настоящата информация, но дори и тогава е нужна много, много фантазия, за да се говори за сходство и резултиращо от него объркване у потребителите.

Фантазия, с която информираните консументи на релевантни стоки и услуги не разполагат.

При актуализация на информацията си, TheNextWeb са открили друго лого на A.PL, част от което е наистина „ябълковидна“.

Възможно ли е то също да притеснява производителите на iPhone и iPad?

Едва ли, защото то не съдържа елемента A.PL и ябълката в него би следвало да се види като поддържащ фигуративен елемент, който да кореспондира със словния „fresh“.

С други думи, предлаганите с помощта на тази марка сандвичи и колбаси трябва да се възприемат от потребителите им като „пресни“.

Че и тук не може да става дума за никакво сходство, нежели заблуда, е повече от ясно.

Ако все пак компетентните инстанции вземат, че открият такива, то изводът може да бъде сам един – Apple ще разполагат с де юре неограничен марков монопол върху всякакви изображения, състоящи се от или включващи ябълкови елементи.

 

* a.pl logos, courtesy of thenextweb.com

500pxarrow-leftarrow-rightbandcampbehancebitbucketchaincodepencreative-commonsdeviantartdiggdribbbledropboxenvelope-ofacebookflickrfoursquareget-pocketgithubgoogle-plushacker-newshashtagimdbinstagramlastfmlinkedinmeanpathmediummeetuppausepinterest-pplayreddit-alienrssskypeslidesharesnapchat-ghostsoundcloudspotifystumbleuponthumb-tacktumblrtwitchvimeovinevkwordpressxingyelpyoutube