Apple губи срещу Amazon за Appstore. Засега.

appstore-logoПотребителите на продукти и услуги, маркирани с леко нахапаната ябълка са наясно със значението на видимото в лявата страна на поста лого.

По собствени данни, Apple го използват от 2008, за да напътстват потребителите си към т. нар. App Store, от когото последните могат да свалят (безплатно или възмездно) приложения за своите i- или Mac-устройства.

В Купертино са на мнение, че знакът App Store може и трябва да принадлежи единствено и само на тях, поради което са във война с някои от инакомислещите си конкуренти си като Microsoft и Amazon.

Amazon-Appstore-iconКонкретният casus belli е обвинението в

нелоялна конкуренция

и по-конкретно заблуждаваща реклама, което е породено от отказа на Amazon да признае ексклузивното право на Apple върху означението appstore, защото с помощта на същото революционерът в каталожната търговия предлага на клиентите си различни приложения за операционната система Android.

Бидейки ищци, на Apple се падало да докажат с пазарно проучване, че споменатото използване на appstore от Amazon представлява заблуждаваща реклама, която е в състояние да заблуди сериозна част от кръга на релевантните потребители, така щото те да объркат услугата на Amazon с онази на Епъловия App Store.

В своето решение компетентният калифорнийски съд приема, че

Apple не са могли да докажат

че използването на appstore от страна на Amazon представлява заблуждаваща реклама, тъй като у релевантните потребители не е било създадено впечатлението, че при офертите на Amazon всъщност става въпрос за продукти и услуги на Apple.

С думите на съдия Hamilton това звучи така:

 

Apple asserts that its APP STORE offers many more apps than Amazon’s does, and that the apps are “seamlessly integrated” with all Apple devices.

However, there is no evidence that a consumer who accesses the Amazon Appstore would expect that it would be identical to the Apple APP STORE, particularly given that the Apple APP STORE sells apps solely for Apple devices, while the Amazon Appstore sells apps solely for Android and Kindle devices.

 

Това обаче не е всичко, тъй като споровете за ползването на appstore се водят на

още един фронт

и това е нарушаването на права върху марка.

От 2008 Apple се опитват да получат регистрация в САЩ, но засега тъпчат на едно място срещу опозицията на Microsoft.

Въпреки първоначалните си успехи в Европейския Съюз, ознаменувани с получаването на общностни регистрации върху Appstore през 2006 и APP STORE през 2008, към момента съществува реалната опасност въпросните ябълкови марки да бъдат заличени по искане на Microsoft, HTC, Nokia и Sony (Ericsson).

Мотивите за опозицията пред USPTO и искането за заличаване пред OHIM са еднакви:

словосъчетанието appstore е прекалено описателно

за предлаганите стоки и услуги и това опорочава неговата регистрабилност.

Спорът в ЕС се очаква да получи развитие през август тази година.

500pxarrow-leftarrow-rightbandcampbehancebitbucketchaincodepencreative-commonsdeviantartdiggdribbbledropboxenvelope-ofacebookflickrfoursquareget-pocketgithubgoogle-plushacker-newshashtagimdbinstagramlastfmlinkedinmeanpathmediummeetuppausepinterest-pplayreddit-alienrssskypeslidesharesnapchat-ghostsoundcloudspotifystumbleuponthumb-tacktumblrtwitchvimeovinevkwordpressxingyelpyoutube