iWatch – новият iПродукт на Apple, чиято марка държат други

Image: iWatch by Brett Jordan on Flickr
iWatch

В последните дни специализираните сайтове (TechCrunch и The Verge) отделиха сериозно внимание на новия продукт от ябълковата iФамилия – т. нар. iWatch.

Това ме мотивира да прегледам водещите маркови регистри, за да видя как стоят нещата с iWatch, т. е. дали някой предприемчив съвременник вече не е направил постъпки, за да я запази за себе си.

В Съединените Щати

първата регистрация на (комбинираната) марка

IWATCH Viva Vision, Inc.

е на Viva Vision, Inc и е налице още от март 2007 (публикацията ѝ е от 6 февруари 2007, като не е била атакувана в едномесечния срок за опозиция) и се отнася за много важния клас 9 (апарати и уреди).

В хронолигичен план я следва публикуваната също през 2007 заявка на M. Z. Berger & Co. за

iWatch M. Z. Berger & Co

в отнасящия се за часовници и хронометрични уреди клас 14.

През 2008 срещу нея е била подадена опозиция от Swatch, която още не е приключила, като това е вероятната причина за последвалото ѝ през 2012 прехвърляне на Rosenthal & Rosenthal Inc.

В същата 2012 настъпва някакво раздвижване и интерес към iWatch проявяват още две фирми.

Senior HealthWatch, LLC заявява

IWATCH Senior HealthWatch

на 24 април 2012 в клас 9, а три месеца по-късно OMG Electronics, LLC заявяват

iWatch OMG Electronics, LLC

отново в клас 9.

Налице са 1 регистрация и 3 заявки, които обаче се състоят от два знака, всеки от които има своя близнак.

В европейската система на

марка на Общността

обстановката изглежда по-благоприятна поради по-малкото конфликтни регистрации и заявки.

Тук още от 2008 италианската Probendi Inc. държи регистрацията върху словната марка iWatch в клас 9, а на 30.12.2012 вписаната в Лондон AIODISTRIBUTION LIMITED е заявила леко по-различно издържаната, но в действителност идентичната словна марка iwatch в класове 9 и 38.

Какво означава това за Apple?

Досегашната практика на компанията от Купертино бе да подплатява продуктовото си портфолио със съответните марки, така че ако иска да бъде успешна и с подготвяния iЧасовник, ще трябва да развърже кесията си, както направи преди няколко години при придобиването на правото върху iPad.

За останалите производители, чиито джобове не са толкова дълбоки, изводът е само един – проверявайте наличността на свободните и регистрабилни марки и предприемайте регистрацията им (по възможност) преди да стартирате продукта си.

500pxarrow-leftarrow-rightbandcampbehancebitbucketchaincodepencreative-commonsdeviantartdiggdribbbledropboxenvelope-ofacebookflickrfoursquareget-pocketgithubgoogle-plushacker-newshashtagimdbinstagramlastfmlinkedinmeanpathmediummeetuppausepinterest-pplayreddit-alienrssskypeslidesharesnapchat-ghostsoundcloudspotifystumbleuponthumb-tacktumblrtwitchvimeovinevkwordpressxingyelpyoutube