Окончателно: производителят на брускети Марети заблуждава за произхода на продукта си

На 31.03.2010 или преди малко повече от 2 години Комисията за Защита на Конкуренцията (КЗК) установява, че рекламата на произвежданите от Итал Фууд Индъстри АД брускети Марети е заблуждаваща относно произхода на продукта.

Комисията, след анализ на всички установени форми и елементи на рекламните клипове на брускети “Марети” приема, че цялостното впечатление, което създават процесните рекламни послания, насочва към идеята, че се касае за вносен чужд продукт – италиански.

 

В следствие на това КЗК налага на Итал Фууд Индъстри АД имуществена санкция в размер на 213 000 лв.

Итал Фууд обжалват решението на КЗК пред тричленен състав на Върховния Административен Съд (ВАС), но губят.

В края на 2011 ВАС потвърждава решението на блюстителите на конкуренцията у нас с аргумента, че

… наведените в тази връзка доводи от жалбоподателя сами по себе си подкрепят изложеното от Комисията, че процесните рекламни послания създават впечатлението за вносен чужд продукт – италиански.

 

Очевидно недоволни от решението на тричленния състав, от Итал Фууд са подали касационна жалба, по която съвсем наскоро – на 30.05.2012 – се е произнесъл петчленен състав на ВАС, който потвърждава предходното решение и приема за

… установено, че въпросната реклама е насочена към неограничен брой крайни потребители, като рекламата е насочена да създаде представата, че се продава продукт, италианско производство, като в същото време са положени максимални усилия да бъде прикрит факта, че се касае за продукт, произвеждан в България и от българска фирма.

 

Окончателното решение допринася сериозно за изясняването на обхвата на заблуждаващата реклама и трябва да бъде приветствано от бизнеса.

500pxarrow-leftarrow-rightbandcampbehancebitbucketchaincodepencreative-commonsdeviantartdiggdribbbledropboxenvelope-ofacebookflickrfoursquareget-pocketgithubgoogle-plushacker-newshashtagimdbinstagramlastfmlinkedinmeanpathmediummeetuppausepinterest-pplayreddit-alienrssskypeslidesharesnapchat-ghostsoundcloudspotifystumbleuponthumb-tacktumblrtwitchvimeovinevkwordpressxingyelpyoutube