КЗК: кренвиршите „Аз ям“ са СЪС свинско месо, няма заблуда

В решението си № 945 от 15.11.2016 Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се е занимала с рекламата на Градус-1 ООД за кренвиршите им „от свинско месо“, съответно „със свинско месо“, и е приела, че същата не е заблуждаваща по смисъла на чл. 32 и 33 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК).

За това производство КЗК се е сезирала след сигнал от потребител и решение № 231/05.05.2016 г. на Етичната Комисия към Националния съвет за саморегулация (НСС).

Според Етичната комисия

изразите, използвани в рекламата, могат да доведат до внушението, че рекламирания продукт е произведен от 100% свинско месо, като се премълчава информацията, че в състава на продукта има и други елементи като птича кожа, механично сепарирано пиле и др. Така поднесеното послание създава в потребителите погрешно впечатление, че въпросните кренвирши са произведени от свинско месо и навежда на мисълта за прикриване на същинската характеристика на продукта.

В хода на производството КЗК анализира рецептите на производителя и установява, че те се делят на 3:

– първоначална рецепта – в сила от старта на производството 04.04.2016 г. до 16.04.2016 г. Като основни суровини в рецептурата са посочени: „Свинско месо – (…..)*% (т. 4.1 от фактите), Механично сепарирано птиче месо – (…..)*%, Сланина и Птича кожа“ – (…..)*%;

– втора рецепта – в сила от 16.04.2016 г. до 26.04.2016 г. Като основни суровини в рецептурата са посочени „Свинско месо и Сланина“ – (…..)*% общо (т. 4.2 от фактите);

– трета рецепта – в сила от 26.04.2016 г. до момента. Като основни суровини в рецептурата са посочени „Свинско месо и Сланина“ – (…..)*% общо. (т. 4.3 от фактите).

Интересното тук е, че в периода на първончалната реклама на Градус-1 се говори за „кренвирши, от свинско месо“, т. е. точно в периода, когато към свинското месо в тях са добавяни и механично сепарирано птиче месо и пилешка кожа.

Малко след това рекламният клип е отнесен на вниманието на Етичната комисия на НСС, вследствие на което наблюдаваме промяна както в рецептата на Градус-1 ООД, така и в рекламното им послание, което е омекотено и вече гласи „кренвирши със свинско месо“.

За КЗК това не е особен проблем, тя намира че Градус-1 ООД

демонстрира непоследователност в поведението при рекламиране и предлагане на кренвирши „Аз ям“, що се касае до промяна в рецептурите на процесните кренвирши, както и по отношение на посланията в рекламните клипове. При анализ на цялостното представяне на продукта в процесния период обаче не се наблюдава противоречие между използваните от ответното дружество текстови послания и основния рецептурен състав на продукта. Следователно, от представените доказателства е видно, че във всички рецептури на кренвирши „Аз ям“ се използва като основна съставка „свинско месо“.

Особено интересен е правно-литературният разбор на КЗК по отношение на използваните в рекламния клип изрази „няма да те метнат“ (на фона на падащи във вряща вода кренвирши), „няма да те врътнат“ (при обръщане на скара), „няма да те изпържат, нито да те вземат за мезе“ (съответно при падащи в тиган и обръщащи се резенчета и при потапящи се в буркан с лютеница кренвирши).

Комисията приема, че изразите се отнасят единствено до по-доброто възприемане на показваната готварска обработка на кренвиршите и

не внушават неизказани и неверни твърдения относно състава им. Напротив, използваните изрази се отнасят пряко към показвания по време на произнасянето им резултат от подлагането на продукта на показвана термична обработка.

Ако има нещо положително в това решение, то е в уточняването колко „неистинни“ могат да бъдат рекламните послания у нас. Разписаният от КЗК мащаб е доста разтеглив, защото

макар и в рекламата на кренвирши „Аз ям“ да не се споменава наличието и на други допълнителни елементи в състава на продукта, поради наложеното предлагане на колбаси (кренвирши) на пазара, независимо дали са „свински“, „пилешки“ и т.н, потребителите имат очакваното предположение, че при производството на същите се използват и различни по състав и съдържание добавки.

Горното е добра новина и за потребителите, които най-добре да игнорират всички реклами, особено в частта им, изтъкваща някакви свойства или качества на предлаганата стока или услуга. И това е така, защото те по дефиниция са неверни, а и от потребителите не може да се очаква да ги вземат насериозно. Е, който въпреки всичко се остави да го „врътнат“, „метнат“, „изпържат“ или „вземат за мезе“ – да знае,  че не е същото като да го заблудят.

500pxarrow-leftarrow-rightbandcampbehancebitbucketchaincodepencreative-commonsdeviantartdiggdribbbledropboxenvelope-ofacebookflickrfoursquareget-pocketgithubgoogle-plushacker-newshashtagimdbinstagramlastfmlinkedinmeanpathmediummeetuppausepinterest-pplayreddit-alienrssskypeslidesharesnapchat-ghostsoundcloudspotifystumbleuponthumb-tacktumblrtwitchvimeovinevkwordpressxingyelpyoutube