Първи патент върху футболните бутонки

Европейското първенство по футбол започна онзи ден и това е повод да се обърна към някои изобретения от сферата на най-популярния спорт.

Много важен атрибут за успехи във футбола са специфичните спортни обувки, по-известни под народното си наименование бутонки.

Те се характеризират с това, че на подметката им са прикрепени издатини, които подпомагат по-добрия контакт с игралната настилка. Повече от логично е, че онзи комуто е хрумнало да ги изобрети, се е помъчил да се сдобие със съответния патент.

Кой мислите е бил този изобретател и от кога съществуват бутонките?

На 22 януари 1909 г. Немското Имперско Патентно Ведомство издава патент на датчанина Маркус Сьоренсен (Markus Sörensen) за футболни и хокейни обувки.

На тази снимка виждате описанието и част от първата патентна претенция.

Кликнете за увеличена резолюция

А на долната се вижда графичното изображение на обувките.

Не са много далеч от днешните, или?

Кликнете за увеличена резолюция

 

500pxarrow-leftarrow-rightbandcampbehancebitbucketchaincodepencreative-commonsdeviantartdiggdribbbledropboxenvelope-ofacebookflickrfoursquareget-pocketgithubgoogle-plushacker-newshashtagimdbinstagramlastfmlinkedinmeanpathmediummeetuppausepinterest-pplayreddit-alienrssskypeslidesharesnapchat-ghostsoundcloudspotifystumbleuponthumb-tacktumblrtwitchvimeovinevkwordpressxingyelpyoutube