Най-сетне: единният патент на ЕС е факт!

Courtesy to KSNH::Law

С този скрийншот от Twitter немската кантора KSNH::Law онагледи на читателите на сайта си големия пробив, който политическият връх на Европейския Съюз постигна във вече влачещата се 30 години сага, наречена единен патент на Общността (и впоследствие на ЕС).

Някои коментатори нарекоха решението „историческо“, други „соломоновско“, а трети (не без известна нотка ирония) – „европейско“.

Една от причините за това е, че поне засега две от големите страни-членки на ЕС, Испания и Италия, няма да участват в единната патентна система, и това се дължи на особеното им езиково честолюбие.

Епитета „соломоновско“ обаче определено заслужава решението относно къде да се намира седалището на новия Патентен Съд на ЕС.

Изборът за главна квартира е паднал върху Париж, но за да бъдат всички (повече или по-малко) доволни, някои специфични звена ще бъдат разположени в Мюнхен и Лондон.

Идеята на единния патент е да намали значително разходите, които европейският бизнес има по патентоването на изобретенията си – получаването на патентна защита в Европа е около 10 пъти по-скъпо, сравнено със САЩ или Япония.

Към момента разходите за това достигат до около 30 000 евро, като се очаква въвеждането на единния патент да ги сведе до само една четвърт от тази сума.

500pxarrow-leftarrow-rightbandcampbehancebitbucketchaincodepencreative-commonsdeviantartdiggdribbbledropboxenvelope-ofacebookflickrfoursquareget-pocketgithubgoogle-plushacker-newshashtagimdbinstagramlastfmlinkedinmeanpathmediummeetuppausepinterest-pplayreddit-alienrssskypeslidesharesnapchat-ghostsoundcloudspotifystumbleuponthumb-tacktumblrtwitchvimeovinevkwordpressxingyelpyoutube