Патентовай торбичката!

Неведоми са пътищата патентни и тази заявка на Apple Inc пред USPTO, с която компанията от Купертино търси патентна защита за нито повече, нито по-малко от… една хартиена торбичка, прекрасно ни показва защо това е така.

19-те претенции на заявката ни разкриват, че става дума за

  • продукт от хартия, която
  • е избелена със сулфати и
  • се състои от поне 60% рециклиран материал, чиито
  • дръжки и подова част са от хартия, сгъната по особен начин

Това е.

Възможно е заявката да разкрива нещо ново, но за да говорим за „изобретение“ налице трябва да бъде поне още едно много важно изискване – това за изобретателската стъпка.

Пишещият тези редове блогър не само смята, че въпросната заявка не е най-добрият пример за изобретателска стъпка, но също така мисли, че тя е напълно банална.

Защо им е на Apple да патентоват торбичка ли?

Единият отговор може да бъде е: имали бол пари – платили.

Другото и може би по-вероятно обяснение е, че Apple иска да отличи не само своите продукти, но и техния опаковачен материал – той трябва да ги допълва по coolness и да представлява своего рода послание за корпоративно-социалната отговорност на компанията.

500pxarrow-leftarrow-rightbandcampbehancebitbucketchaincodepencreative-commonsdeviantartdiggdribbbledropboxenvelope-ofacebookflickrfoursquareget-pocketgithubgoogle-plushacker-newshashtagimdbinstagramlastfmlinkedinmeanpathmediummeetuppausepinterest-pplayreddit-alienrssskypeslidesharesnapchat-ghostsoundcloudspotifystumbleuponthumb-tacktumblrtwitchvimeovinevkwordpressxingyelpyoutube