Намиране на подходящото име за вашата марка – стратегия 1

Решили сте да регистрирате името на ваш продукт или на компанията си като марка?

Ако това е така, значи сте взели едно смело решение и сте направили първата голяма стъпка в правилната посока.
Първата, защото преди да можете да регистрирате някакво име като марка, първо трябва да го имате в наличност. Сиреч, или вие да сте го измислили, или някой да е направил това за вас.

Всъщност

измислянето на име често е по-трудно

отколкото може да изглежда на пръв поглед.

Без стратегии и без задаваща рамката концепция, организираният от вас брейнсторминг бързо може да стигне до задънената улица, където идеите се изчерпват с имена, които вече други са измислили, използват, или дори са регистрирали.

Ако се питате как да постъпите в такъв случай, мисля че имам някои идеи, с които можете да внесете светлина в мрака и структура в хаоса.

Стратегия #1: многокомпонентната дума

На един лист хартия съберете всички думи, които описват компанията ви и нейните уникални характеристики, но също така и продуктите ви, съответно отрасъла в който работите.

Стигнете ли момента, когато нищо повече не ви идва на ум – спирате да записвате и грабвате червения химикал.

С него зачерквате всичко онова, което не е истински важно. Трябва да останат само думите, които са съдържателни за вашия бизнес. Тези думи от своя страна можете да разделите на съставните им части (или срички).

Сега ви предлагам да си направите картончета и върху всяко едно от тях да напишете по една от съставните части (или сричките). После ги разстилате на пода или на някоя голяма маса и започвате да си играете на пъзел. Комбинирайте случайни срички и анализирайте резултата.

Ако така полученото съдържание има смисъл или звучи мелодично, то сте

намерили името на вашата марка

Стратегията работи и с цели думи, които могат да бъдат комбинирани.

Предполагам, че такава е била методиката при намирането на доста от марките от периода на социализма, или как мислите са били измислени Металснаб, Изотимпекс или печално известното Горубсо?

500pxarrow-leftarrow-rightbandcampbehancebitbucketchaincodepencreative-commonsdeviantartdiggdribbbledropboxenvelope-ofacebookflickrfoursquareget-pocketgithubgoogle-plushacker-newshashtagimdbinstagramlastfmlinkedinmeanpathmediummeetuppausepinterest-pplayreddit-alienrssskypeslidesharesnapchat-ghostsoundcloudspotifystumbleuponthumb-tacktumblrtwitchvimeovinevkwordpressxingyelpyoutube