Anonymous въвлечени в марков спор

 

Това е логото на всяващата респект хактивистка група Anonymous, което е на път да се превърне в предмет на марков спор, който пък ще се решава по особен и силно нетрадиционен начин.

Причината е в това, че френската фирма Early Flicker тихомълком е успяла да регистрира логото на Anonymous, както и техния вече познат слоган

We are Anonymous.
We are Legion.
We do not forgive.
We do not forget.
Expect us.

 

като марка.

Регистрацията се отнася до класове 18, 21, 25 или тениски, чаши и стенни постери.

Реакцията на Anonymous не закъснява и се състои в специално отправено към Early Flicker видеопослание:

 

 

Разбира се, че от една държаща на анонимността си организация не бива да се очаква да защити интереса си според буквата на закона, което на практика би означавало да заведе производство по опозиция пред френското патентно ведомство или пък съдебен иск.

Заради това подходът ѝ е по-различен: Anonymous изискват от френския онлайн магазин да се откаже от регистрацията си и да се извини публично, защото в противен случай хакерите гарантират да премахнат от мрежата всяка оферта на Easy Flicker, която носи тяхното Anonymous логото и/или слоган.

Лично аз се учудвам, че френският магазин се е сдобил с тази регистрация, защото марката de facto не е в състояние да изпълнява основната си функция, а именно е да указва произхода на стоките и услугите, за които е била регистрирана.

Предвид известността на Anonymous, всеки информиран потребител би свързвал предлаганите с помощта на логото или слогана им тениски, чаши и стенни постери много повече с хакерската група, отколкото с „правоимащия“ регистрант Easy Flicker.

Интерсен казус, който ме подсеща за проблемите около опитите за регистрация на Occupy Wall Street.

500pxarrow-leftarrow-rightbandcampbehancebitbucketchaincodepencreative-commonsdeviantartdiggdribbbledropboxenvelope-ofacebookflickrfoursquareget-pocketgithubgoogle-plushacker-newshashtagimdbinstagramlastfmlinkedinmeanpathmediummeetuppausepinterest-pplayreddit-alienrssskypeslidesharesnapchat-ghostsoundcloudspotifystumbleuponthumb-tacktumblrtwitchvimeovinevkwordpressxingyelpyoutube