Немска фирма на път да регистрира знака @ като марка

At sign
Всеки потребител на интернет познава знака @, за когото на български имаме доста наименования като на пример „ет“, „маймунско а“ или пък „кльомба“.

Видно от сайта на германското патентно ведомство, миналата седмица немската фирма @T.E.L.L. Trading house for luxury labels GmbH е заявила регистрацията на словна марка „@“ за класове 25, 29, 30, 32, 33 и 34.

Регистрацията все още не е налице, защото в момента тече срокът за опозиция, но ако през неговото времетраене не бъдат повдигнати възражения, то съвсем скоро ще имаме марков куриоз от световен мащаб.

Ще може ли притежателят на марката

да забрани ползването на @

в електронните съобщения или социалните медии?

Разбира се, че не.

Първо, всяка марка бива регистрирана само за определени класове стоки или услуги. От заявката на @T.E.L.L. става ясно че тя желае да използва марката си в две направления: от една страна в търговията с хранителни стоки (конкретно месни и рибни продукти, кафе, какао, чай) и с дрехи от друга.

Така правото върху марката би било нарушено, ако трето лице я използва за същите класове, за които тя е получила регистрация.

Второ, потенциалният нарушител трябва да използва въпросната марка в търговската дейност, което пък означава

  • да поставя знака върху стоки или върху техните опаковки;
  • да предлага стоки с този знак за продажба или пускането им на пазара, или да ги съхранява с тези цели, както и да ги предлага или да предоставя услуги с този знак;
  • да внася или изнася стоки с този знак;
  • да използва знака в търговски книжа и в реклами.

И трето, всичко това трябва да се случва в територията, за която е потърсена и получена маркова защита, която в случая е ограничена до територията на Федералната Република.

От перспективата на българския бизнес

по-обострено внимание би заслужавал следният казус: производител на фланелки желае да щампова отгоре им @ и да ги изнася за Германия.

500pxarrow-leftarrow-rightbandcampbehancebitbucketchaincodepencreative-commonsdeviantartdiggdribbbledropboxenvelope-ofacebookflickrfoursquareget-pocketgithubgoogle-plushacker-newshashtagimdbinstagramlastfmlinkedinmeanpathmediummeetuppausepinterest-pplayreddit-alienrssskypeslidesharesnapchat-ghostsoundcloudspotifystumbleuponthumb-tacktumblrtwitchvimeovinevkwordpressxingyelpyoutube