Хърватско се присъединява към марката на Общността

Image: Croatia by Zdenko Zivkovic on Flickr
Croatia

Заявителите на марки на Общността трябва да знаят, че направените след 1 юли 2013 г. заявки ще обхващат и Хърватско в качеството ѝ на нова страна-членка на Европейския Съюз.

Подобна е ситуацията и за притежателите на общностни марки – считано от 1 юли 2013 г. техните съществуващи регистрации ще разпрострят валидността си над новопостъпилата в европейския клуб балканска страна.

Добрата новина е

че това обстоятелство не прави администрираните в Аликанте марки по-скъпи: официалната такса при електронна заявка продължаваа да бъде 900, – EUR, като в тази сума са включени три класа според международната класификация от Ница, а добавянето на всеки последващ клас е достъпно срещу 150, – EUR.

Заявителите все пак

трябва да имат предвид

че на заявки, постъпили във Ведомството за хармонизация на вътрешния пазар (OHIM) след 1 Януари 2013 г., могат да бъдат противопоставяни по-ранни национални хърватски марки.

Следователно, преди заявката на марка на ЕС е важно

да се проверяват не само

масивите на OHIM, но и съдържащите международните регистрации бази данни на WIPO, както и всички национални бази данни на страните-членки на ЕС.

Разбира се, че проверката на последното (заедно с проверка на търговските регистри за потенциално конфликтни имена на фирми)

може да бъде възложена

на Регюлиджънс ЕООД.

Как в тази връзка да се свържете с кантората, ще научите тук.

500pxarrow-leftarrow-rightbandcampbehancebitbucketchaincodepencreative-commonsdeviantartdiggdribbbledropboxenvelope-ofacebookflickrfoursquareget-pocketgithubgoogle-plushacker-newshashtagimdbinstagramlastfmlinkedinmeanpathmediummeetuppausepinterest-pplayreddit-alienrssskypeslidesharesnapchat-ghostsoundcloudspotifystumbleuponthumb-tacktumblrtwitchvimeovinevkwordpressxingyelpyoutube