Истински телевизионен кетчуп

С преюдициалното си решение по делото ITV Broadcasting Ltd and Others v TVCatchup Ltd (C‑607/11) Съдът на Европейския Съюз (СЕС) постановява, че препредаването на наземен телевизионен сигнал по интернет представлява публично разгласяване по смисъла на директива 2001/29.

Бидейки така, операторът на онлайн услугата TVCatchup се нуждае от изричното съгласие на телевизионните организации, осъществяващи първоначалното излъчване или предаване на въпросния сигнал.

По своята авторскоправна проблематика британският диспут между доставчиците на телевизиионни услуги и TVCatchup се доближава до неотдавнашния спор между някои водещи български телевизии и мрежовия доставчик Булсатком, но с разликата, че препредаването се осъществява не чрез кабел или сателит, а по интернет.

Решението на СЕС е субоптимално за TVCatchup и ефектът му във възприятието на последните вероятно е наподобявал опръскан с кетчуп екран на телевизор.

Все пак то има и своите положителни аспекти, като на пример правната яснота, че препредаването на телевизионен сигнал по интернет не се различава от онова с други технически способи.

Изчерпателно резюме на казуса с препратки към други подобни спорове можете да прочетете на блога на проф. Нели Огнянова.

500pxarrow-leftarrow-rightbandcampbehancebitbucketchaincodepencreative-commonsdeviantartdiggdribbbledropboxenvelope-ofacebookflickrfoursquareget-pocketgithubgoogle-plushacker-newshashtagimdbinstagramlastfmlinkedinmeanpathmediummeetuppausepinterest-pplayreddit-alienrssskypeslidesharesnapchat-ghostsoundcloudspotifystumbleuponthumb-tacktumblrtwitchvimeovinevkwordpressxingyelpyoutube