В битката на златните мечета засега надделява словната марка на HARIBO

Image: Manifestación by alvarogalve on Flickr
Manifestación

Предполагам, че на горната снимка любителите на гумени бонбони ще разпознаят т. нар. „златни мечета“ на Haribo, които същият закриля със словната си марка Goldbär (в превод златно мече).

От миналата година окръжният съд в Кьолн (Landgericht Köln) имаше да се занимава с изключително интересния въпрос

доколко словната марка на Haribo е нарушена от триизмерното изображение

на друго златно мече, конкретно от обвития в златист станиол и червена панделка шоколадов Teddy на швейцарския производител Lindt.

Christmas 2011

Според ищеца Haribo, съществува много сериозна вероятност от това

потребителите на лакомства да започнат да свързват продукта

на Lindt с техния Goldbär, който във вида на радващата се на 95%-ова разпознаваемост и дълбоко залегнала в потребителското съзнание фигуративна марка също е издържан в златистожълто и с увита около врата си червена панделка.

haribo goldbär

Съдебният състав е приел доводите на ищеца и с вчерашното си решение е потвърдил наложената преди година с привременна мярка забрана за продажбата на шоколадовия Teddy.

Решението не е окончателно и аз съм истински любопитен как ще се произнесе следващата инстанция.

500pxarrow-leftarrow-rightbandcampbehancebitbucketchaincodepencreative-commonsdeviantartdiggdribbbledropboxenvelope-ofacebookflickrfoursquareget-pocketgithubgoogle-plushacker-newshashtagimdbinstagramlastfmlinkedinmeanpathmediummeetuppausepinterest-pplayreddit-alienrssskypeslidesharesnapchat-ghostsoundcloudspotifystumbleuponthumb-tacktumblrtwitchvimeovinevkwordpressxingyelpyoutube