Руската водка: от Менделеев до „Московская особая“

Kramskoy Mendeleev 01

От 1865 г. насам на 31 януари (официално) се празнува рождения ден на руската водка и това се дължи на факта, че на тази дата великият Дмитрий Иванович Менделеев защитава дисертацията си на тема „О соединении спирта с водою“.

Първоначалната цел на младия тогава учен била да изследва съотношението между алкохол и вода в различни по своята степен на концентрация разтвори.

Очевидно по пътя на самоексперимента с въпросните разтвори Менделеев открива, че 40%-овата смес на етанол и вода оказва някои необичайни и много благоприятни въздействия върху биологичните свойства на човешкия организъм.

Въз основа на тези си проникновения, големият химик разработва рецепта за водка, наречена първоначално „Московская особенная“, а по-късно „Московская особая“.

московская особая

Последната се сдобива с такава популярност сред населението на Царска Русия, че бива регистрирана като марка през 1894 г.

Използвам случая да честитя рождения ден на популярната напитка, както и да кажа на всички нейни почитатели и най-вече почитателки

 

На здоровье!

 

500pxarrow-leftarrow-rightbandcampbehancebitbucketchaincodepencreative-commonsdeviantartdiggdribbbledropboxenvelope-ofacebookflickrfoursquareget-pocketgithubgoogle-plushacker-newshashtagimdbinstagramlastfmlinkedinmeanpathmediummeetuppausepinterest-pplayreddit-alienrssskypeslidesharesnapchat-ghostsoundcloudspotifystumbleuponthumb-tacktumblrtwitchvimeovinevkwordpressxingyelpyoutube