Facebook със забрана да заличава метаданните в снимки

Някой ползва Ваша снимка във Фейсбук без разрешението Ви и искате да предприемете нещо срещу него/нея. Това е доста често срещан проблем, който в практиката е съпътстван от друг, а именно как да докажете авторството си върху снимката?

Добра отправна точка тук са метаданните, съдържащи се във всяка снимка. Някои от тях, като датата на заснемане, не се подлагат на (лесна) обработка, но други, като например, поставянето на заглавие на снимката или посочването на нейния автор, са въпрос буквално на няколко клика. От тук насетне снимката, съдържаща тези метаданни, създава доста трудната за оспорване презумпция за авторство, което може да бъде от решаващо значение в евентуален спор.

Лошото е, че споделянето на снимка във Фейсбук върви ръка за ръка с невидима за потребителя обработка, при която използваната от социалната мрежа технология заличава гореописаните метаданни. По този начин снимката бива „оголена“, а авторът е затруднен да докаже правото си над нея, в резултат на което евентуалното ѝ неразрешено използване става по-лесно.

Тази практика на Фейсбук може да се окаже в историята, тъй като германското фотографско сдружение Freelens е постигнало съдебно решение, с което забранява на социалната мрежа да заличава снимковите метаданни съобразно т. нар. Information Interchange Model (IIM).

За целта от фотографското сдружение се позовават на специфичен състав от германския закон за авторското право, който забранява премахването или изменението на информация, представена в електронна форма и указваща режима на правата върху съответния обект на авторско право.

У нас законово нещата стоят малко по-иначе, тъй като в ЗАПСП такъв забранителен състав няма, макар за самото деяние (на премахване или изменение на информация за правата върху произведение) законът да предвижда административно наказание глоба или имуществена санкция от 2 000 до 20 000 лева.

Решението на областния съд Хамбург е връчено в европейската централа на Фейсбук в Дъблин, не е обжалвано и е влязло в сила. Ще е повече от добре, ако бъде приложено на практика и качването на снимки в най-популярната мрежа вече не става на цената на по-трудното реализиране на защита за техните автори.

А, и най-важното – не пропускайте да добавяте всички важни метаданни в снимките си, като посочване на вашето авторство, например. Така за недобросъвестните ползватели винаги ще бъде по-трудно, а за вас – по-лесно.

500pxarrow-leftarrow-rightbandcampbehancebitbucketchaincodepencreative-commonsdeviantartdiggdribbbledropboxenvelope-ofacebookflickrfoursquareget-pocketgithubgoogle-plushacker-newshashtagimdbinstagramlastfmlinkedinmeanpathmediummeetuppausepinterest-pplayreddit-alienrssskypeslidesharesnapchat-ghostsoundcloudspotifystumbleuponthumb-tacktumblrtwitchvimeovinevkwordpressxingyelpyoutube