Каква е ползата на партиите да притежават марки?

Сигурно вече знаете, че столичен адвокат е „запорирал“ марките на политическа партия Съюз на демократичните сили (СДС), защото не може по друг начин да се сдобие с дължимите му за свършена работа, но незаплатени, адвокатски хонорари.

Сайтовете Дневник и Медияпул писаха, а Нова телевизия дори вкара темата в сутрешния си блок.

Съвсем резонният въпрос, който много хора си задават, е защо са им на партиите марки въобще? След като по закон им е забранено да упражняват стопанска дейност, а марките служат, за да отличават стоките или услугите на едно лице от тези на други лица, тъкмо в сферата на търговията?

Интересен въпрос, на който, признавам си, никога не съм могъл да си отговоря.

В този смисъл следва още по-резонното питане каква е ползата на колегата от това да наложи обезпечение върху марките на СДС. Те не се ползват „по предназначение“ и не могат да бъдат източник на приходи, които той да получава до размера на дължимия му хонорар. Да иска публичната им продан? Да, това може да е вариант, който обаче има и слабости.

Бърза справка в регистъра на Българско патентно ведомство показва, че СДС притежава 5 марки, от които три са заявени още в далечната 1991 г., а две през 2011 г.

Във всеки един случай марките съществуват за период по-дълъг от 5 години, като по всяка вероятност никога не са използвани в търговската дейност. И ако някой толкова много иска да ги ползва въобще не е длъжен да пита партията за лиценз, нито да ги купува в публичната продан. Просто трябва да поиска пред Патентно отменянето на тяхната регистрация, за да ги заяви, регистрира и ползва той.

В едно такова производство, за да защити марките си, ръководството на СДС ще бъде изправено пред дилемата да доказва ползване в търговската дейност, рискувайки да му бъде наложена имуществена санкция по Закона за политическите партии в размер от 3000 до 15 000 лева. Или безславно да се раздели с тях. Което пък няма да се впише добре в плана на колегата-кредитор.

Защо тогава марките са заявявани и регистрирани в Патентно ли? Това наистина никой не знае, а съдейки по статията в Медияпул, най-малко наясно с отговора на този въпрос са хората от ръководството на СДС.

Излиза, че полза да притежават и поддържат марки партиите нямат. Като същото важи и за техните кредитори, решили да им налагат обезпечение.

Остава версията колегата да търси съдействието на медиите, така че най-после да си получи хонорара. Лято е, медиите, а с тях и зрителите им, скучаят. Темата за СДС и лъвчето е симпатична, но накрая май ще окаже много шум за нищо.

Какво мислите вие?

 

Снимка от Фейсбук страницата на СДС

500pxarrow-leftarrow-rightbandcampbehancebitbucketchaincodepencreative-commonsdeviantartdiggdribbbledropboxenvelope-ofacebookflickrfoursquareget-pocketgithubgoogle-plushacker-newshashtagimdbinstagramlastfmlinkedinmeanpathmediummeetuppausepinterest-pplayreddit-alienrssskypeslidesharesnapchat-ghostsoundcloudspotifystumbleuponthumb-tacktumblrtwitchvimeovinevkwordpressxingyelpyoutube