Техническите средства за защита – антипиратски или антипазарни?

Image: Nintendo Games by tifotter on Flickr
Nintendo Games

Онези от вас, които играят на електронни игри със сигурност са се сблъсквали с проблема, наречен технически средства за защита (у нас дефинирани в § 2, 14 от Допълнителните разпоредби на ЗАПСП).

Всъщност замислени като защита срещу посегателства, насочени към авторските (и/или сродни) права на притежателите си, тези компютърни програми или механични средства отдавна са се изродили в препятствия пред свободната конкуренция.

Как по-точно ли?

Много просто – с тяхна помощ носителите на права върху електронни или видеоигри обичат да принуждават клиентите си да ползват само и единствено собствените им носители, въпреки че произвежданите от тях игрови установки биха били съвместими и с продуктите на трети производители.

Това е и причината, поради която Съдът на Европейския Съюз ще разглежда делото Nintendo и др.

Според информация достъпна тук и тук, запитващата юрисдикция Osservatorio permanente sull’applicazione delle regole di Concorrenza, която се явява нещо като италианската братовчедка на КЗК, иска да знае

 

дали чл. 6 от директива 2001/29 следва да се разбира така, че техническите средства за защита, които се използват за защита на авторското право във видеоигри са законни, дори когато функцията им блокира достъпа на други компании до пазара на видеоигри, още повече, че същият пазар се доминира от само шепа мултинационални компании.

 

Въпросът е много интересен и с оглед наличието на рецитал 48 от директивата, според когото действието на техническите средства за защита

 

следва да спазва принципа на пропорционалност и не следва да забранява тези устройства или дейности, които имат търговско значима цел или използване, различни от заобикалянето на техническата защита.

 

Ако се интересувате от развитието на казуса, то най-добре се абонирайте за блога, а ако имате въпроси – не се колебайте да се свържете с мен.

500pxarrow-leftarrow-rightbandcampbehancebitbucketchaincodepencreative-commonsdeviantartdiggdribbbledropboxenvelope-ofacebookflickrfoursquareget-pocketgithubgoogle-plushacker-newshashtagimdbinstagramlastfmlinkedinmeanpathmediummeetuppausepinterest-pplayreddit-alienrssskypeslidesharesnapchat-ghostsoundcloudspotifystumbleuponthumb-tacktumblrtwitchvimeovinevkwordpressxingyelpyoutube