Окончателно: фирмите без седалище в ЕС нямат право на .eu домейн

Може би си спомняте, когато в началото на май отразих заключението на генералния адвокат Верица Тръстеняк по делото Pie Optiek срещу Bureau Gevers, European Registry for Internet Domains.

Днес Съдът излезе с решение (C-376/11), което потвърждава заключението на генералния адвокат.

В точка 41 от същото Съдът много конкретно се противопоставя на конструкцията фирма извън ЕС + агент в рамките на ЕС и приема, че

 

Всъщност би било в противоречие с целите на Регламенти №733/2002 и № 874/2004, ако на притежател на предходно право, който разполага с това право в неговата цялост, но не отговаря на критерия за присъствие на територията на Съюза, се даде възможност — посредством лице, което изпълнява посочения критерий за присъствие, но не разполага, нито дори отчасти или временно, с посоченото право — да получи име на домейн .eu за своя профил.

 

Решението следва да бъде подкрепено, защото целта на .eu домейна е да служи като географски идентификатор, т. е. да обозначава фирмите, търгуващи с негова помощ, като такива регистрирани и разполагащи със седалище в рамките на Европейския Съюз.

500pxarrow-leftarrow-rightbandcampbehancebitbucketchaincodepencreative-commonsdeviantartdiggdribbbledropboxenvelope-ofacebookflickrfoursquareget-pocketgithubgoogle-plushacker-newshashtagimdbinstagramlastfmlinkedinmeanpathmediummeetuppausepinterest-pplayreddit-alienrssskypeslidesharesnapchat-ghostsoundcloudspotifystumbleuponthumb-tacktumblrtwitchvimeovinevkwordpressxingyelpyoutube