Проблемът с триизмерните марки или защо Русия не е добра дестинация за Apple

Image: iPad by meedanphotos on Flickr
ipad

Русия сякаш се очертава като тежка дестинация за компанията от Купертино.

Не само, че неотдавна силнорелигиозни последователи на местното православние настояваха за забраната на логото на Apple, което те определяха като антихристиянско, ами иновативният производител на мобилни устройства ще трябва да се примири с отказа на отдела по спорове при Роспатент да регистрира iPad като триизмерна марка в клас 9.

Главният довод

на руското патентно ведомство е, че заявеното изображение на паралелепипед не разполага с отличителен характер.

На езика на Пушкин и Лермонтов това звучи така

 

Коллегия палаты по патентным спорам отмечает, что заявленное объемное изображение имеет традиционную форму для современных электронных коммуникационных устройств, изготавливаемых различными производителями.

Незначительные различия в размерах устройств (пропорциях, толщине и т.д.), размерах экрана и расположении функциональных кнопок и разъемов не являются существенным критерием отличия при их восприятии, поскольку группировка и последовательность расположения изображений
функциональных кнопок и разъемов, которые достаточно малы относительно устройства, не изменяют восприятие обозначения в целом как планшетного компьютера.

Целесообразно также отметить, что объемное обозначение в том виде как оно заявлено (представлена только одна проекция) не позволяет оценить толщину устройства или наличие плавного перехода задней поверхности от плоской части в приплюснутый эллипс.

Какие-либо оригинальные элементы, которые придавали бы заявленному обозначению различительную способность, отсутствуют.

 

Накратко,

братушките ни не са могли да бъдат убедени, че триизмерното изображение на iPad е особено нетипично, така че потребителите да го възприемат като отличаващо се от останалите подобни и достъпни на пазара устройства.

Не само това, според тях в заявения от Apple знак отсъстват каквито и да било оригинални елементи, които да му придават отличителна способност.