Дори магия не помага при сходството между марки

С решението си по дело T‑34/10 (достъпно на немски и френски), Общият съд на Европейския съюз слага край на продължилата цели 6 години и половина сага между притежателите на по-ранната немска словна марка Magic Life и процесната словна марка на Общността Magic Light.

По-ранната марка е регистрирана през 2004 в клас 3, а процесната е заявена през 2006 в класове 3, 8, 10, 21, 22, 26 и 44.

През 2007 притежателят на Magic Life подава опозиция срещу заявката на Magic Light в конфликтните класове 3 и 44 и печели пред всички инстанции в OHIM.

Общият съд се присъединява и приема аргументите от решението на апелативния състав на OHIM, според което марките показват силно визуално и фонетично сходство, което макар и по-слабо изразено в смислово отношение, не променя общото впечатление, че

 

„разстоянието между марките“ не е достатъчно, за да изключи вероятността от объркване сред релевантните потребители по отношение на идентичните или сходни стоки и услуги.

 

а срещу това не помага дори магия.

Примерът е перфектно свидетелство за това, че защитата на права върху марка понякога може да трае дълго, да струва скъпо и най-вече да изисква много упорство и борбен дух.

500pxarrow-leftarrow-rightbandcampbehancebitbucketchaincodepencreative-commonsdeviantartdiggdribbbledropboxenvelope-ofacebookflickrfoursquareget-pocketgithubgoogle-plushacker-newshashtagimdbinstagramlastfmlinkedinmeanpathmediummeetuppausepinterest-pplayreddit-alienrssskypeslidesharesnapchat-ghostsoundcloudspotifystumbleuponthumb-tacktumblrtwitchvimeovinevkwordpressxingyelpyoutube